Lesmateriaal

KNSB – Skaten

Hoeveel kinderen uit je klas stonden afgelopen winter op het ijs en misschien wel voor het eerst op schaatsen? Inmiddels is het voorjaar begonnen: tijd om naar buiten te gaan en lekker te gaan skaten! Met de educatieve leskaarten Chill op skates kun je veilig en leuk gaan skaten met leerlingen.

Groen Doen in de Klas!

Met Groen Doen in de Klas! maken leerlingen kennis met de schoonheid van de natuur. Hoe groeit een tulp nou precies uit van een bol onder de grond tot kleurrijke bloem? En wat is cress eigenlijk? Door middel van een werkboekje en digitale opdrachten komen leerlingen dit en nog veel meer te weten.

ANWB

Om de fietsvaardigheid en daarmee de veiligheid in het verkeer te vergroten, moeten kinderen meters maken. Jong geleerd is immers oud gedaan. Om kinderen een handje te helpen heeft de ANWB in samenwerking met Young Crowds de digitale les ‘Elk kind veilig op de fiets’ en lesbrief voor het Kinderfietsenplan ontwikkeld.

Samenleven met wilde dieren

Wanneer heeft een wild dier hulp nodig? Welke wilde buren wonen eigenlijk om ons heen? En welke dieren zijn hier welkom? Met deze interactieve digilessen van de Raad voor Dierenaangelegenheden leren leerlingen over hoe wij samenleven met wilde dieren, denken ze na over wat ze daarvan vinden en ontdekken ze wat ze zelf voor hun wilde buren kunnen betekenen.

Aan de slag met armoede

Nederland is een rijk land. Toch groeien bijna 400.000 kinderen op in armoede. Er is thuis geen geld voor bijvoorbeeld gezond eten, een sportabonnement, verjaardagscadeautjes of nieuwe kleren. Ouders en kinderen maken zich zorgen over de situatie thuis en over hun toekomst. Ga in deze digitale les aan de slag met armoede!

KNSB – Schaatsen

Kinderen groeien in Nederland op met ijs, schaatsen en ijspret. Schaatsen is dan ook een oer-Hollandse sport en veel mensen staan, zodra het even kan, op het ijs. Samen met de KNSB is het project IJSTIJD! gemaakt waarmee we aandacht aan het schoolschaatsen geven. Deze lessen dienen als aanvulling op het al bestaande lesmateriaal.

Dieren op je bord – Alles over vlees

Het lespakket Dieren op je bord - Alles over vlees is een initiatief van de Dierenbescherming. In het materiaal worden kinderen door kennisoverdracht en activatie al op jonge leeftijd bewust gemaakt van dierenwelzijn en keuzes ten aanzien van vleesconsumptie. Kinderen hebben een grote rol gespeeld bij het ontwikkelen van de materialen.

Weet wat je eet

We eten en drinken allemaal, elke dag. Vaak denken we er niet eens over na. Toch is het belangrijk om dat wel te doen, en om bewust te kiezen. Want onze keuzes hebben niet alleen gevolgen voor onze gezondheid en die van anderen, maar ook voor dieren, de natuur en het milieu. Hoe dat zit, lees je in deze lesbrief!

ANWB Zet je licht aan!

Leer meer over fietsverlichting en het belang hiervan in deze lesbrief en ga aan de slag met de actie Zet je licht aan! van de ANWB. Zo maak jij het verkeer veiliger én kun je zelfs een prijs winnen!

Van plastic soep naar kringloop

Waarschijnlijk is je broodtrommel ervan gemaakt. Zie je het af en toe in de bosjes liggen. En koop je vaak spullen die erin verpakt zitten… Plastic is overal om ons heen. Heel handig spul, waar jammer genoeg ook grote nadelen aan kleven. Maar wat ís plastic eigenlijk? En hoe kun je zelf iets doen aan het plasticprobleem? In deze lesbrief ontdek je hier van alles over.

WaterSpaarders 5 minuten actie

Vijf jaar WaterSpaarders, dat vraagt natuurlijk om een feestje. En dit willen we graag met alle scholen in Nederland vieren met 5 minuten acties. Doen jullie mee? Bedenk een 5 minuten actie waarmee je laat zien hoeveel je kan doen in die tijd.

Vrijheid in Beeld

Aan de hand van interactieve opdrachten, dilemma’s en video’s ontdekken leerlingen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ze denken na over wat vrijheid voor hen betekent, welke instanties zijn opgericht om onze vrijheden te beschermen en hoe het leven is voor kinderen die niet van dezelfde vrijheden kunnen genieten, zoals kinderen op de vlucht.

Lessenserie Ken je rechten

Verschillende lessen rondom Kinderrechten. Elk thema bevat een lesbrief en handleiding.

Wereldarmoededag

Leer meer over armoede in Nederland, wat je met je klas op school kan doen en hoe de gemeenten het probleem aanpakt.

Zeg dag tegen zout

Leer meer over zout, wat het doet met je lijf en waar het allemaal in zit.

Klimaatakkoord

Leer meer over het broeikaseffect, de opwarming van de aarde en energie.

Strijd tegen plastic

Leer meer over plastic (gebruik) en de invloed ervan op ons milieu.