Vluchtelingen in Europa
1. Waarom komen er zoveel vluchtelingen naar Europa?
16 september 2015
0

Heel veel vluchtelingen komen uit Syrië. Daar wordt al jaren oorlog gevoerd. Dat komt omdat allerlei mensen in dat land willen dat de baas van het Syrië, president Assad, aftreedt. Maar zijn leger vecht tegen iedereen die zich tegen hem en zijn partij verzet. Want Assad wil niet aftreden, maar voor altijd de baas blijven van Syrië. In die bloedige burgeroorlog in Syrië zijn er al meer dan 200.000 mensen gedood door hun eigen regering.

Maar het probleem in Syrië is nóg groter geworden door het oprukken van IS. De letters IS staan voor Islamitische Staat. Dat is een terreurgroep, die wil dat mensen leven volgens hun verschrikkelijk strenge regels. Als je dat niet doet, kun je zomaar vermoord worden. Ook als je volgens hen het verkeerde geloof hebt, is je leven in groot gevaar.

IS heeft de macht in handen in grote delen van Irak en Syrië. Het is dus heel begrijpelijk dat mensen uit Syrië naar een veilige plek willen.

vluchteling

Maar er komen ook veel vluchtelingen uit het Afrikaanse land Eritrea naar Europa. In Eritrea mag je geen kritiek hebben op de regering, worden heel veel mensen om niets in de gevangenis gestopt en is er bijna geen vrijheid om je eigen leven te leiden. Veel jonge mensen zijn daar slaven van de regering.

En dan zijn er nog de mensen uit heel arme Afrikaanse landen, die naar Europa willen komen om hier te werken en geld te verdienen. Iets dat in hun eigen land vaak heel moeilijk is. Zij worden vaak economische vluchtelingen genoemd.

Ga naar het volgende bericht.

Gerelateerd

/ Bekijk ook deze berichten

vluchtelingen

2. Hoe komen ze naar Europa?

Heel veel vluchtelingen komen uit Syrië. Daar wor...

Lees verder
vluchtelingen2

3. Waar in Europa komen ze aan?

Heel veel vluchtelingen komen uit Syrië. Daar wor...

Lees verder
Migrants walk as they disembark from a navy ship in the Sicilian harbour of Augusta

4. Waar willen ze het liefste heen?

Heel veel vluchtelingen komen uit Syrië. Daar wor...

Lees verder