Vluchtelingen in Europa
7. Vluchtelingen eerlijk verdelen
16 september 2015
0

Het is natuurlijk niet eerlijk dat vooral Duitsland zoveel asielzoekers moet opvangen. Dit jaar verwachten ze zo’n 800.000 vluchtelingen. Dat is bijna net zoveel als er mensen wonen in Amsterdam!

Veel grote landen willen dat de vluchtelingen eerlijk verdeeld worden over de landen van de EU. Dat betekent dat alle landen van de EU mensen moet opnemen: de rijkere landen iets meer en de armere landen iets minder. Maar niet alle landen hebben daar zin in. Zij willen niet verplicht worden om vluchtelingen op te nemen. Want het opvangen van de asielzoekers kost natuurlijk wel geld. Er zijn huizen nodig, terwijl er voor de eigen bevolking van een land soms niet genoeg woningen zijn. Zij moeten dus langer wachten op een huis. En omdat de vluchtelingen de taal van hun nieuwe land nog niet spreken, duurt het vaak een tijd voordat ze kunnen werken.

vluchtelingen1

Vluchtelingenverhalen

Shaza is een vrouw uit Syrië van 23 jaar. In de wijk waar ze woonde, speelde steeds een andere vechtende partij de baas. Toen viel de wijk in handen van IS. Sinds die tijd is het leven daar een hel. Toen de vader van Shaza getroffen werd door een bom, bloedde hij op straat dood. Want in die wijk zijn er geen ziekenhuizen meer, er is geen water, geen hulp, geen medicijnen. Iets later werd de man van Shaza opgepakt door de regering, omdat hij de tegenstanders zou hebben geholpen. In de gevangenis werd hij gemarteld, maar na twee weken kwam hij weer vrij. Alle spullen in het huis van Shaza en haar man werden ingepikt door strijders. Ze hadden niets meer. Daarom besloten ze te vluchten.

Ahmad komt uit de stad Aleppo in Syrië. Hij was daar heel gelukkig, tot het steeds gevaarlijker werd in zijn land. Op straat werd hij al bijna geraakt door een kogel. Daarna kwam IS. Ze stelden vragen over de islam en als je het antwoord niet kende, konden ze je doden. Toen hoorde hij dat in zijn wijk bommen zouden vallen. Hij ging logeren bij een tante en toen hij een paar dagen later terugging, was zijn huis weg en lag er alleen maar puin. Alles was weg, kapot. De gebouwen én zijn leven waren vernietigd. Daarom besloot hij om te vluchten.

Ga naar het volgende bericht.

Gerelateerd

/ Bekijk ook deze berichten

vluchteling

1. Waarom komen er zoveel vluchtelingen naar Europa?

Het is natuurlijk niet eerlijk dat vooral Duitslan...

Lees verder
vluchtelingen

2. Hoe komen ze naar Europa?

Het is natuurlijk niet eerlijk dat vooral Duitslan...

Lees verder
vluchtelingen2

3. Waar in Europa komen ze aan?

Het is natuurlijk niet eerlijk dat vooral Duitslan...

Lees verder