Frans Hals
3. Schuttersstukken
22 januari 2015
0

feestmaalEen man vanaf achttien jaar die leefde in de periode van Frans Hals, had schuttersplicht. Samen met anderen zorgde hij drie jaar voor de veiligheid in de stad, als een soort politieagent en soldaat. Officieren voerden het bevel over de schutterij. En na drie jaar lieten de officieren een groepsportret maken voor hun ‘clubhuis’. Deze schuttersstukken kun je dus vergelijk met foto’s van elftallen die nu in de voetbalkantine hangen.
Frans Hals maakte zes grote schuttersstukken. Vijf daarvan hangen in het Frans Hals Museum in Haarlem en eentje in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Feestmaal
Als je naar het schilderij ‘Feestmaal van de officieren van de Cluveniersschutterij’ uit 1627 kijkt, valt het op dat het er allemaal gezellig uitziet. Dat komt omdat Frans Hals de mannen om een tafel heeft gezet en niet stijf op een rijtje. Iedereen kijkt en wijst naar elkaar of zit met elkaar te praten. Niemand kon een groep zo levendig afbeelden als Frans Hals.

Wist je dat…
….de grote vaandels zoals je op het schilderij ziet door officieren gebruikt werd als richtingaanwijzers op het slagveld? Er waren nog geen telefoons om af te spreken welke richting jouw schutterij op ging. Dus je moest jouw vaandel met de goede kleuren volgen!

Ga naar het volgende bericht.

Gerelateerd

/ Bekijk ook deze berichten

Lachende jongen

1. Levensecht

Een man vanaf achttien jaar die leefde in de perio...

Lees verder
in de kroeg

2. Verschillende soorten schilderijen

Een man vanaf achttien jaar die leefde in de perio...

Lees verder
Lachende man

4. Spieken

Een man vanaf achttien jaar die leefde in de perio...

Lees verder