Frans Hals
1. Levensecht
22 januari 2015
0

Lachende jongen

Wat maakte de schilderijen van Frans Hals zo beroemd? Ze waren zo levensecht! Ook schilderde hij mensen lachend. Dat was toen heel bijzonder. En tenslotte schilderde hij niet heel precies, met een klein kwastje, maar zette hij grove streken. Dat kun je van dichtbij goed zien, maar veraf lijkt alles heel echt. Hoe ouder hij werd, hoe losser Frans Hals ging schilderen. Sommige penseelstreken op zijn schilderijen lijken wel bliksemschichten!

 

 

Twee lachende jongens

Vierhonderd jaar geleden bestond fotografie nog niet. Dus als je een afbeelding wilde van jezelf of je familie, ging je naar een schilder. Een schilderij maken kostte veel geld en tijd. Maar er waren ook kant-en-klare schilderijen te koop op markten, bijvoorbeeld van een landschap.

Hoe mensen toen leefden kun je bijvoorbeeld zien op het schilderij ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals. Op het eerste gezicht zie je twee jongens die lol hebben. Maar als je beter kijkt, zie je dat de voorste jongen in een kan kijkt. Niet in een waterkan, maar in een bierkan! Want kinderen dronken toen bier. Water was vervuild, omdat mensen er afval in gooiden en spullen in wasten. Bier was wél schoon. Ouders dachten toen: liever een beetje dronken, dan ziek!

Ga naar het volgende bericht.

Gerelateerd

/ Bekijk ook deze berichten

in de kroeg

2. Verschillende soorten schilderijen

Wat maakte de schilderijen van Frans Hals zo beroe...

Lees verder
feestmaal

3. Schuttersstukken

Wat maakte de schilderijen van Frans Hals zo beroe...

Lees verder
Lachende man

4. Spieken

Wat maakte de schilderijen van Frans Hals zo beroe...

Lees verder