Heksenjacht in de Middeleeuwen
6. Voorbeelden van de heksenjacht in Nederland
2 augustus 2015
0

In 1581 kwam Kael Merrie uit Roermond voor de rechter omdat ze op straat een kind had geknuffeld, dat daarna ziek was geworden. Ze ontkende en werd door de rechter verbannen: ze mocht niet meer in haar stad wonen.

Marry Hoernemans uit Bredevoort werd in 1675 vervolgd omdat ze een heks zou zijn. Ze werd in het water gegooid, waarbij haar duimen en grote tenen waren vastgebonden. Ze zonk in het water, maar kon op tijd worden gered. Door deze waterproef kwam ze vrij en kon ze nooit meer beschuldigd worden van hekserij.

De dienstmeid Jutta Verschueren werd rond 1595 opgepakt, omdat ze de heer van Mierlo wilde beheksen door hem peren te laten eten. Ze werd gemarteld en gaf toe dat ze een verbond met de duivel had. Ook gaf ze de namen van andere vrouwen met wie ze tijdens een heksensabbat (een soort kerkdienst voor heksen) zou hebben gedanst. Ze werd na twaalf dagen vrijgelaten, maar kon haar rechterarm nooit meer gebruiken.

In 1522 werd Trijn van der Moelen opgepakt omdat zij iemand op straat lastig had gevallen. Zij bekende dat ze kwaadaardige tovenarijen gepleegd had tegen mensen en dieren, en dat ze een verbond met de duivel had. Zij werd tot de brandstapel veroordeeld.

Ga naar het volgende bericht.

Gerelateerd

/ Bekijk ook deze berichten

Heksenhamer

1. Verhalen over heksen en tovenaars

In 1581 kwam Kael Merrie uit Roermond voor de rech...

Lees verder
duivel

2. Geef iemand de schuld!

In 1581 kwam Kael Merrie uit Roermond voor de rech...

Lees verder
heksenjacht

3. De Heksenhamer

In 1581 kwam Kael Merrie uit Roermond voor de rech...

Lees verder